Renovering av badrum

 

Är det dags att uppdatera och förbättra utseendet i ditt badrum? 
Vare sig du vill byta ut gamla komponenter som toalett, handfat, dusch eller badkar, eller göra en mer omfattande förändring så hjälper vi dig. En badrumsremont är ofta en stor investering och ett ganska omfattande projekt med en hel del planering.

 

För kakel och badrumsmattor är det också viktigt att hålla utkik efter tecken på fuktskada:

 

329506001 492640966358480 7746227564623373178 n 1dusch

 Färgförändringar: Om kaklet eller badrumsmattan börjar bli mörkt eller få en annan färg än den ursprungliga, kan detta vara ett tecken på fuktskada.

Skada eller sprickbildning: Om kaklet eller badrumsmattan har skador eller sprickor, kan detta vara ett tecken på fuktskada och skapar en öppning för ytterligare fukt att tränga in.

Mögel: Mögel kan också bildas på kaklet eller badrumsmattan, speciellt i fuktiga områden.
Det är viktigt att rådfråga en professionell fackman om du misstänker fuktskada på dina kakel eller badrumsmattor för att få en lämplig lösning.

 

Vi på Triaxe har lång erfarenhet av badrumsrenovering och självklart har vi alla certifikat uppdaterade och i kraft. Vi använder högkvalitativa, och så långt det är möjligt, inhemska produkter och material för att säkerställa att ditt badrum kommer att vara funktionellt och hållbart under många år.

 

Hur går det till att renovera ett badrum?

1. Det första steget i processen är att kontakta oss genom att ringa, skicka e-mail eller begära en offert

Tillsammans med en arbetsledare får du skapa en detaljerad plan över vilka förändringar som ska göras i ditt badrum. Arbetsledaren kommer och granskar ditt badrum och kommer med tips och idéer hur renoveringen bäst utförs. Ni kommer överens om vad som ska tas bort eller läggas till och vilka material och produkter som ska användas. Du får veta om badrummet är i behov av asbestanalys, hur länge projektet tar samt en prisuppskattning.

 

2. Du får en noggrann priskalkyl

Baserat på vad du har kommit överens om med arbetsledaren så kan han räkna en mera noggrann priskalkyl eller skicka en tydlig offert på samtliga kostnader för badrumsrenoveringen. När du har godtagit offerten eller priskalkylen så kommer själva arbetet med badrummet att påbörjas. Vi svarar självklart på alla frågor du har kring projektet och du väljer själv hur delaktig du vill vara under renoveringen. Vare sig du vill ta del av varje steg eller åka på resa under tiden som renoveringen utförs så är det möjligt.

 

20220217 084424 2jocke

3. Ditt nya badrum tar form

Arbetet inleds på ett överenskommet startdatum. Våra erfarna montörer kommer till ditt hem och utför det arbete som du och arbetsledaren har planerat. Du tömmer badrummet från alla fristående möbler och saker eller så gör vi det åt dig. Vi sköter allt anskaffande av material, det enda du behöver göra är att välja ut det som du vill ha. Du behöver inte flytta ut ur ditt hem under tiden ditt badrum renoveras. Du kan kan låna flyttbar toalett och dusch av oss. Arbetsledaren är delaktig under hela projektet och när renoveringen är klar så kommer han och granskar så att arbetet har blivit utfört enligt ditt önskemål och att allt är i enlighet med alla reglementen. 

 

4.Njut av ditt nya badrum

När projektet är klart, kommer du att njuta av ett nytt och fräscht badrum som är anpassat efter dina behov och preferenser. Badrummet är ett av de viktigaste rummen i ett hem och du har gjort en god investering i att förnya det. Även små förändringar kan göra en stor skillnad. Att förnya badrummet är vardagslyx på högsta nivå.


20220620 090730badrum2

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Kostnaderna för att renovera ett badrum beror på storleken och formen, vilket material och vilka produkter som ska användas, vilka funktioner som ska finnas, om asbestanalys behövs eller inte samt hur många arbetstimmar som behövs.

Det är en god idé att fundera över din budget och hur mycket du har möjlighet att investera i ditt nya badrum. Med hjälp av vår yrkeskunniga personal får du inspiration och råd som hjälper dig att få ditt drömbadrum till ett bra pris.

En generell uppskattning på ett normalstort badrum (4m²) är 12,000€. 

Ha en liten buffert när du planerar din budget så att det finns utrymme för förändringar i projektet.

 

Hur lång tid tar det att renovera badrummet?

Precis som med priset så är det många faktorer som spelar in för att kunna beräkna hur lång tid det tar att göra en badrumsrenovering. Storleken på badrummet, komplexiteten och vilket arbete som ska utföras bestämmer hur lång tid det tar. Du kan räkna med att arbetet tar 4-8 veckor.

 

Kom ihåg hushållsavdraget

Du kan ansöka om hushållsavdrag när du renoverar ditt badrum. Avdraget beviljas endast för arbetet, inte för materialkostnader. Här hittar du all information och ansökan:

https://www.vero.fi/sv/privatpersoner/skattekort-och-skattedeklaration/avdrag/hushallsavdrag/

 

DSC 1191golv

Tips för badrumsrenovering    

 

1. Lägg upp en realistisk budget och planera sedan utifrån den

Planera ditt badrum så noggrant som möjligt och fundera över vilken stil du vill ska vara dominant. Ska det vara minimalistiskt, modernt, stilrent eller retro? Det finns oerhört mycket utbud på kakel och klinkers. Vill du kanske ha våtrumsmatta? Har du ett litet badrum och vill få det att kännas större. Vilken färgskala vill du ha? Är det många som ska använda badrummet samtidigt? Hurudana funktioner ska finnas i badrummet? Du hittar massor med inspiration på nätet och vi hjälper såklart till om du vill ha tips och råd. Vi kan också erbjuda gratis 3D planering av badrummet via våra samarbetspartners om ytmaterial tas därifrån.

 

2. Välj badrumsinredning

Ett viktigt steg i att planera ett badrum är att välja ut vilken badrumsinredning du vill ha. Det är klokt att välja den i ett tidigt skede för att kunna mäta och beräkna hur badrumsinredningen ska placeras och kunna maximera ytan och funktionen i badrummet. Kontrollera att det finns tillräckligt mycket svängrum framför badrumsinredningen och toaletten. Vi kan även tillverka din badrumsinredning helt enligt dina önskemål.

 

3. Hurudan belysning vill du ha?

Tänk först och främst på att välja belysning som är godkänd för våtutrymmen. Ta i beaktande ifall du vill flytta belysningen eller byta ut lamparmaturer. Var vill du att vägguttagen ska sitta? Behöver de flyttas till ett annat ställe? Badrumsbelysningen är viktig för att du ska trivas i ditt badrum så planera vilka armaturer du vill ha och var de ska placeras. Ibland behövs ett starkare ljus och andra gånger är det skönt med dämpad belysning. Vi erbjuder installationer via vår samarbetspartner och de kan planera och ge råd angående belysningen.

 

4. Fundera på om du behöver byta ut gamla rör

Om dina rör börjar vara gamla är det klokt att byta ut dem i samband med badrumsrenoveringen. Har man rör som inte blivit bytta på lång tid så får du väldigt lite försäkringsersättning om ett gammalt rör skulle börja läcka. Ett byte är att föredra före ett rör börjar läcka eftersom det kan orsaka stor skada. Att göra en rörremont höjer värdet på din bostad. 
Vi utför själva de VVS-tjänster som behövs i en badrumsrenovering.

 20220407 091854 2

5. Installera golvvärme?

Om du inte redan har golvvärme kan det vara värt att satsa på det. Det är en extra utgift men det har stora, sköna fördelar eftersom klinkers blir väldigt kallt att gå på. I badrummet är värme ofta en viktig faktor och då är det smart att installera golvvärme.
Golvvärme minimerar också risken för fuktskador och gör att badrummet torkar upp snabbare. 

 

6. Lättstädat

De allra flesta vill ha ett lättstädat badrum. Minimera din städning med vägghängda badrumsmöbler och välj material som är lätt att rengöra. Större kakel eller klinkers plattor gör att det blir mindre fogar att hålla rena.

 

7. Små detaljer

 Glöm inte de små detaljerna. Tex krokar, duscharmatur, blandare, handuksstång och speglar. De kan kännas minst viktiga när man planerar ett badrum men slutresultatet blir mycket bättre om du tar dem i beaktande. 

 

8. Bygglov

Det behövs inget bygglov för att renovera ett badrum, såvida du inte bygger ut eller flyttar på en bärande vägg.

Bor du i en lägenhet kan det krävas lov av husbolaget/disponent.

 20221221 134835bastu